Bugünkü yazımızda Fermat'ın iki kare toplamı teoremi'in büyüleyici dünyasına dalacağız. Kökenlerini, mevcut uygulamalarını ve toplum üzerindeki etkisini araştıracağız. Fermat'ın iki kare toplamı teoremi, yıllar içinde büyük ilgi uyandıran bir konudur ve alaka düzeyi bugün de artmaya devam etmektedir. Bu doğrultuda, kendimizi onun tarihine kaptıracağız, farklı alanlardaki etkilerini analiz edeceğiz ve gelecekteki rolü üzerine düşüneceğiz. Fermat'ın iki kare toplamı teoremi hakkında bir keşif ve düşünme yolculuğuna çıkmaya hazır olalım.
Fermat'ın iki kare toplamı teoremi sayılar teorisinde; bir p tek asalının, x ve y tam sayılar olmak üzere,
formunda ifade edilebilmesi için ancak ve ancak
denkliğini sağlaması gerektiğini ifade eden teoremdir.
Bu teoremi sağlayan asal sayılara Pisagor asalları denir. Örneğin, 5, 13, 17, 29, 37 ve 41 asallarının tümü mod 4'te 1'e denktir ve iki karenin toplamı olarak aşağıdaki şekillerde yazılabilirler:
Diğer taraftan 3, 7, 11, 19, 23 ve 31 asalları mod 4'te 3'e denktir ve hiçbiri iki karenin toplamı olarak ifade edilemez. Bu teoremin basit kısmıdır, zira tüm karelerin mod 4'te 0 veya 1 olması gerektiği gözleminden doğruluğu rahatlıkla kanıtlanabilir.
![]() | Matematik ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |