Bu makalede, Fatura'in heyecan verici dünyasına dalacağız, kökenlerini, bugünkü önemini ve gelecekteki olası etkilerini keşfedeceğiz. Fatura kurulduğu günden bu yana her yaştan ve her meslekten insanın ilgi ve merakını uyandırarak sohbetlerde, tartışmalarda ve akademik çalışmalarda tekrar tekrar gündeme gelen bir konu haline geldi. Bu yazı boyunca Fatura'in en alakalı yönlerini inceleyeceğiz, farklı bağlamlardaki sonuçlarını analiz edeceğiz ve çağdaş toplum üzerindeki etkisine eleştirel bir bakış sunacağız. Kapsamlı bir yaklaşımla okuyucularımıza Fatura ve bunun günümüz dünyasındaki etkileri hakkında daha kapsamlı bir anlayış sunmaya çalışacağız.
Fatura, satıcı firma tarafından alıcı firma adına tanzim edilen, mal veya hizmetin satıldığını gösteren bir belgedir.
Genel olarak fatura içeriği aşağıdaki hususları içerir:
![]() | Bu alt başlığın genişletilmesi gerekiyor. Sayfayı düzenleyerek yardımcı olabilirsiniz. |
Faturalar, eski Mezopotamya'ya kadar dayanıyor.[1]
a)Yazar kasa (Makineli Kasa) Kayıt Fişleri Yazar kasa Fişi: Kullanan işletmelerin yaptıkları satışlar için vermek zorunda oldukları fişlerdir. Faturaya göre daha hızlı düzenlendiği için tercih edilir. Üzerinde el yazısı ile imza bulunmaz (istisnalar hariç)
Fatura ve Yazar kasa fişi karşılaştırması Toptancılar Fatura kullanır, Yazar kasa fişi kullanamazlar. Çünkü az sayıda ama büyük miktarlarda ürün satarlar. Hız değil, güvenilirlik önemlidir
Perakendeciler Yazar kasa fişi kullanırlar. Ancak aşağıdaki durumlarda Fatura keserler: (Aynı işlem için hem fatura hem fiş istenemez ve düzenlenemez. Yalnızca biri verilir.)
b) Perakende Satış Fişleri Perakende Satış Fişi: Kullanmayan işletmelerin fatura vermek zorunda olmadıkları satışları için düzenledikleri belgeye denir. Fatura'ya göre daha basittir. Günümüzde teknik imkanların artması nedeniyle kullanımı çok azalmıştır. Örneğin yasal olarak hukuka uygun Seyyar (Mobil) Satış yapanlar elektrikli alet kullanma imkanları olmadığında bu belgeyi tercih edebilirler.
Ayrıca Özel muayenehane ve özel hastanelerce düzenlenen reçeteler de tıpkı fatura gibi vergilendirmeye kaynak teşkil eder.
![]() | Bu alt başlığın genişletilmesi gerekiyor. Sayfayı düzenleyerek yardımcı olabilirsiniz. |
Türkiye'de elektrik faturası 25 ila 35 gün arasında oluşturularak aboneye ulaştırılır.[2] Doğalgaz faturası ise dağıtım şirketi, ihbarname ve/veya faturayı, son ödeme tarihinden en az yedi gün önce abone adresine bırakır.[3] Türkiye'de yaygın kullanıma sahip fatura tipi e-fatura'dır.[4]
![]() | Ticaret ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |
Türk Ticaret Kanunu 19 Mart 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.