Elektron çifti

Bu yazıda farklı alanlarda ilgi ve tartışma konusu olan Elektron çifti konusu ele alınacaktır. Elektron çifti büyük beklentiler yaratan, hem uzmanların hem de hayranların merakını uyandıran bir konu. Tarih boyunca, Elektron çifti'in toplumun çeşitli yönleri üzerinde önemli bir etkisi olmuştur ve bu konuyla ilgisi günümüzde çalışma ve araştırma konusu olmaya devam etmektedir. Ayrıntılı ve kapsamlı bir analiz aracılığıyla, bu konuda kapsamlı ve zenginleştirici bir vizyon sağlamak amacıyla Elektron çifti'e ilişkin farklı yaklaşımlar ve bakış açıları araştırılacaktır.

İki atomlu bir moleküldeki kovalent (solda) ve kutupsal kovalent bağlanmaları gösteren moleküler orbital diyagramları. Her iki durumda da bağlar, elektron çiftleri tarafından oluşturulmuştur.

Elektron çifti ya da Lewis çifti, aynı moleküler orbitale fakat zıt spinlere sahip olan elektronlardır. Elektron çifti konseptinden ilk defa, Gilbert Lewis'in 1916 yılında yayımlanan bir çalışmasında bahsedilmiştir.[1] Elektronlar, fermiyon olduklarından ötürü Pauli dışarlama ilkesi gereğince aynı kuantum sayısına sahip olamazlar. Bu nedenle iki elektronun aynı orbitali paylaşmasının tek yolu, spin kuantum sayılarının farklı olmasıdır. Bu da, aynı orbitaldeki elektron sayısının ikiyle sınırlı kalmasına yol açar.

Kaynakça

  1. ^ Maruani, Jean (1989). Molecules in Physics, Chemistry and Biology: v. 3: Electronic Structure and Chemical Reactivity (İngilizce). Springer. s. 73. ISBN 978-90-277-2598-1. 25 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2019.