El-Fetat Cemiyeti

Bugünkü makalemizde El-Fetat Cemiyeti konusunu derinlemesine inceleyeceğiz, farklı yönlerini ve günümüz toplumundaki önemini keşfedeceğiz. El-Fetat Cemiyeti her yaştan ve her kesimden insanın ilgisini çeken ve son yıllarda önemi artan bir konudur. Bu makale aracılığıyla, El-Fetat Cemiyeti hakkında geniş ve ayrıntılı bir genel bakış sunmayı ve okuyucularımıza bu konu ve bunun yaşamlarımız üzerindeki etkisi hakkında daha derin bilgi edinme fırsatı sunmayı umuyoruz. Kökeninden çeşitli alanlardaki sonuçlarına kadar, okuyucularımızın El-Fetat Cemiyeti'i ve günümüz toplumundaki sonuçlarını daha iyi anlamalarına olanak tanıyan kapsamlı bir analize kendimizi kaptıracağız.

El-Fetat Cemiyeti veya Genç Araplar Cemiyeti (Arapça: جمعية العربية الفتاة‎, Cem'iyet el-'Arabiye el-Fetat) 1911'de Paris'te, İzzet Derveze (1888–1984) tarafından kurulan Arap milliyetçisi bir cemiyettir.

Cemiyet, Osmanlı'da Arap milliyetçiliği güden gizli bir oluşumdur. Amacı, Osmanlı hakimiyeti altındaki tüm Arapların birleşmesi ve bağımsızlığını sağlamasıdır. Suriye gibi Arap nüfusun yoğun yaşadığı yerlerde taraftar buldu. Teşkilat, Osmanlı reform hareketleriyle bağlantılı çalışıyordu ve Abd El-Mirzai gibi köktenci ve devrimcileri bünyesine kattı. Çoğu, sonraları Enver Paşa tarafından ordudan ihraç edilecek olan askerlerin de üyesi olduğu El-Ahd ya da Ahd Cemiyeti ile yakın ilişki içindeydi. Türk milliyetçiliği çerçevesinde faaliyet gösteren Jön Türklere paralel bir aktivite yürüttüler.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

http://publishing.cdlib.org/ucpressebooks/view?docId=ft7n39p1dn&chunk.id=s1.6.1&toc.depth=100&toc.id=ch06&brand=eschol 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.