Ekolali

Bu yazımızda farklı alanlardan insanların ilgisini çeken ve genel olarak toplumda büyük ilgi uyandıran Ekolali konusunu detaylı bir şekilde inceleyip tartışacağız. Ekolali, günlük yaşamın çeşitli yönleriyle ilgisi ve etkisi nedeniyle tartışmalara ve çelişkili görüşlere yol açan bir konudur. Bu makale boyunca Ekolali ile ilgili farklı bakış açıları ve yaklaşımların yanı sıra bunların sonuçları ve gelecekteki olası yansımalarını da inceleyeceğiz. Bu analiz, yapıcı ve zenginleştirici bir diyaloğu teşvik etmek amacıyla konunun daha derin ve daha eksiksiz anlaşılmasını teşvik etmeyi amaçlamaktadır.

Ekolali
Ekolaliyi tasvir eden bir resim
UzmanlıkPsikiyatri

Ekolali başka birisi tarafından çıkarılan seslerin yinelenmesidir. Otizm, Tourette sendromu, afazi, Rubinstein-Taybi sendromu, gelişimsel bozukluk, şizofreni ve bazen de psikopatolojik diğer durumlarda ekolali gözlemlemlenir. İstenmeden yapıldığında tik olarak kabul edilir. Katatoni bulgularından biridir.[kaynak belirtilmeli]

"Ekolali" sözcüğü Yunanca "yankı" ya da "tekrarlamak",[1] anlamına gelen "ἠχώ" ve "konuşmak" anlamına gelen λαλείν fiilinden türemiş olan "anlamsız konuşma" anlamında λαλιά[2] sözcüklerinin birleşiminden gelmektedir.

Anında ekolali bir sözcük ya da cümlenin duyulduğu anda yinelenmesidir.[3] Gecikmeli ekolali ise daha önceden duyulmuş olan, örneğin günler öncesinden bir reklam cıngılı gibi, aradan süre geçtikten sonra yinelenmesidir.[3]

Kaynakça

  1. ^ Triantafyllidis Online Dictionary 13 Mayıs 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., ηχώ, Erişim tarihi 2007-06-11 (Yunanca)
  2. ^ Triantafyllidis Online Dictionary 20 Haziran 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., λαλιά, Erişim tarihi 2007-06-11 (Yunanca)
  3. ^ a b Dr. Şahin Bodur, Dr. A. Şebnem Soysal (2004). "Otizmin Erken Tanısı ve Önemi" (PDF). Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi. 13 (10). ss. 394-395. 14 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 14 Haziran 2008.