Günümüz dünyasında Dizi (televizyon) çok çeşitli insanlar için büyük önem taşıyan ve ilgi duyulan bir konu haline geldi. İster kültürel bir olgu, ister tarihsel bir figür, ister çağdaş bir kavram olsun, Dizi (televizyon) hem uzmanların, meraklıların hem de akademisyenlerin dikkatini çekmiştir. Etkisi, siyasetten ekonomiye, popüler kültürden genel olarak topluma kadar modern yaşamın farklı yönlerine kadar uzanıyor. Bu makalede, Dizi (televizyon)'in anlamını ve alaka düzeyini derinlemesine inceleyeceğiz, kökenlerini, zaman içindeki gelişimini ve günümüz dünyası üzerindeki etkisini analiz edeceğiz.
Dizi ya da dizi film, televizyonda belirli bir periyoda göre, haftada bir ve bazen günde bir parçalar hâlinde yayınlanan TV filmlerine verilen addır. Haftanın her günü yayınlanan dizilere günlük dizi denir. Haftada 1 gün yayınlanan dizilere ise haftalık dizi denir. Dizinin bir kerede yayınlanan kısmına bölüm adı verilir.
Dizilerin bir yılın sonbahar ya da yaz döneminde başlayan ve gelecek senenin baharında biten bölümlerine ise sezon denmektedir. Dizilerin 20, 30, 45, 60, 90 ve 120 dakika gibi süreleri vardır. Haftalık dizi sezonlarında bölüm sayısı 20-40'tır ancak bazı dizilerin birkaç bölümden oluşan sezonları olabileceği gibi haftalık dizilerin 60-80 bölümden oluşan sezonları da olabilir. Ama günlük dizi sezonlarında bölüm sayısı 200-300'dür. Yılın başından başlayan ve yılın sonuna kadar süren sezonlar da olabilir. 160 bölümlük sezon vardır. Diziler aksiyon, dram, komedi, gerilim, bilimkurgu, hiciv ve animasyon gibi türlerden oluşur.[1] Bazı diziler ünlü bir romandan yola çıkılarak yapılır. Televizyon tarihinde ün yapmış ve uzun yayın başarıları ile tanınmış programlar da vardır.
![]() | Televizyon ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |