Dijital sinyal

Bu makalede, Dijital sinyal'in büyüleyici dünyasına dalacağız, onun çeşitli yönlerini inceleyeceğiz ve günümüz toplumu üzerindeki etkisini derinlemesine inceleyeceğiz. Dijital sinyal, kökeninden günümüze kadar tarih boyunca ilgi ve tartışma konusu olmuş, her türlü görüş ve bakış açısını oluşturmuştur. Eleştirel ve kapsamlı bir analiz aracılığıyla, popüler kültür üzerindeki etkisinden küresel ekonomideki rolüne kadar Dijital sinyal ile ilgili farklı yönleri ortaya çıkaracağız. Benzer şekilde, çağdaş dünyadaki önemini daha iyi anlamak amacıyla zaman içindeki gelişimini ve geleceğe yönelik projeksiyonunu inceleyeceğiz. Dijital sinyal'i keşfederek, yaşamlarımız üzerinde büyük etkisi olan bu konuya ilişkin daha kapsamlı ve zenginleştirici bir vizyon sağlamayı umuyoruz.

Bir ikili sinyal örneği

Dijital sinyal ya da ayrık sinyal, verileri ayrık değerler dizisi olarak temsil etmek için kullanılan bir sinyaldir. Herhangi bir zamanda, sınırlı sayıda değerden en fazla birini alabilir.[1] Bu, sürekli değerleri temsil eden bir analog sinyal ile çelişir; herhangi bir zamanda, sürekli bir değerler aralığında gerçek bir sayıyı temsil eder.

Çoğu dijital elektronik devrelerinde sinyal iki olası değer alabilir: bu sinyaller ikili sinyal (binary signal) ya da mantık sinyali (logic signal) olarak ifade edilir. Bu sinyal değerleri referans (toprak) ve tedarik voltaj değerine tekabül eder.[2] Boole cebiri'nde 0 ve 1 olarak bilinen bu değerler bir bite eşdeğerdir.

Sayısal işaret işlemede dijital sinyaller analog sinyallerin örneklemesi ile oluşturulabilir. Telekomünikasyonda ise dijital sinyaller sürekli dalgaların ayrık sinyallerle modülasyonu ile elde edilebilir.[3]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ Robert K. Dueck. Digital Design with CPLD Applications and VHDL. 17 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2020. 
  2. ^ "Electrical Signal Types". allaboutcircuits.com. 18 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2020. 
  3. ^ Oppenheim, Alan V.; Willsky, Alan S.; Nawab, Hamid; with S. Hamid (1998). Signals and Systems. Pearson Education. ISBN 0-13-814757-4. 

Dış bağlantılar