Bu yazıda Deadlift konusunu farklı açılardan inceleyeceğiz. Mevcut toplum üzerindeki etkisinin yanı sıra tarihsel önemini de analiz edeceğiz. Ayrıca uzman görüşlerinden kişisel deneyimlere kadar Deadlift etrafında var olan farklı bakış açılarını da inceleyeceğiz. Bu analiz aracılığıyla, Deadlift'e ve onun günlük yaşamın çeşitli yönleri üzerindeki etkisine ilişkin kapsamlı bir bakış sunmaya çalışacağız. Ek olarak, Deadlift ile ilgili zorlukların üstesinden gelmek için olası çözümleri veya yaklaşımları araştıracağız. Bu makalenin Deadlift ve bunun çağdaş toplumdaki etkileri hakkındaki bilgilerini derinleştirmek isteyenlerin ilgisini çekeceğini umuyoruz.
Deadlift, yüklü bir halterin veya çubuğun kalça seviyesine kadar kaldırıldığı, yere geri yerleştirmeden önce gövdenin zemine dik tutulduğu bir ağırlık antrenmanı egzersizidir. Squat ve bench press ile birlikte üç powerlifting egzersizinden biridir.
Deadlift, ölü ağırlığın (momentumu olmayan) kaldırılmasını refere eder. Tüm tekrarların ölü ağırlıkla başladığı birkaç standart ağırlık çalışması egzersizinden biridir.
Geleneksel deadlift ve sumo deadlift gibi birkaç farklı pozisyon vardır.
Bu egzersiz bacakları ve kalçaları birincil olarak kullansa da, aynı zamanda bir sırt egzersizi olarak da düşünülebilir.
Geleneksel deadlift üç bölüme ayrılabilir: kurulum, çekme ve kilitleme.[1]
Kurulum: Deadlift yapan birisi omurgayı stabilize etmek için lomber kasları izometrik olarak kasarken gluteus maximus, gluteus minimus, biceps femoris, semitendinosus ve semimembranosus kaslarını eksantrik kasılma ile kasar.
Çekme: Deadlift'in bir sonraki bölümü en yüksek miktarda kuvveti üretir. Bu, çubuğu yerden kaldırmak için gereken güç miktarı nedeniyle tüm hareketin en zor kısmı olarak kabul edilir.
Kilitleme: Bitiş, hareketin en kritik yönüdür. Omurga nötrdür ve tamamen dik durulur.
Halterli deadlift, birleşik bir egzersizdir ve gluteus maximus quadriceps femoris, hamstring, trapezius, lats ve erektör omurgasını çalıştırır.[2] Quadriceps, hamstring, adduktör magnus ve soleus, egzersiz sırasında sinerjist (yardımcı kas) görevi görür.
Deadlift'in çok sayıda çeşidi vardır:[3]
Erkek rekorları:
Kadın rekorları: