Danakil Çölü

Bu yazımızda son zamanlarda büyük ilgi ve tartışmalara yol açan bir konu olan Danakil Çölü konusunu detaylı olarak inceleyeceğiz. Danakil Çölü, ortaya çıkışından günümüz toplumu üzerindeki etkisine kadar çeşitli disiplinlerden uzmanların inceleme ve analizlerine konu olmuştur. Bu makale boyunca, Danakil Çölü'e ilişkin farklı bakış açılarının yanı sıra onun tarihsel ve kültürel bağlamdaki ilgisini de inceleyeceğiz. Ek olarak, Danakil Çölü'in bugünkü öneminin yanı sıra geleceğe yönelik olası etkilerini daha iyi anlamamıza yardımcı olacak belirli hususları da inceleyeceğiz. Danakil Çölü evreninde büyüleyici bir yolculuğa kendinizi kaptırmaya hazır olun!

Danakil Çölü
Coğrafya
Ülke(ler)Cibuti, Eritre, Etiyopya
KonumKuzey Afrika
Koordinatlar14°14′30″K 40°18′0″D / 14.24167°K 40.30000°D / 14.24167; 40.30000
Özellikler
BiyomYarı kurak çöl
Biyocoğrafik bölgePalearktik
En yüksek noktası2.130 m (6.990 ft) - Mount Ramlo
Yüzölçümü136.956 km2 (52.879 sq mi)
Sıcaklık21-49 °C (70-120 °F)
Yağış miktarı25 mm
Wikimedia Commons
Afrika üzerinde Danakil Çölü
Danakil Çölü
Danakil Çölü

Danakil Çölü, Afrika'nı kuzeydoğusunda yer alan ve Etiopya'nın kuzeydoğusunda, Eritre'nin güneyinde ve Cibuti'nin kuzeybatısında yer alan bir çöldür. Afar Üçgeni üzerinde yer almaktadır. Bazı günlerde çölün sıcaklığı 50 derece olmaktadır.Tektonik levhaların birleşim noktasında yer alan ve bu levhaların her sene 1–2 cm uzaklaşması sonucu oluşan Danakil Çöküntüsü, Cibuti, Eritre ve Kuzey Etiyopya'nın Afar Bölgesi'ni kapsayan jeolojik bir çöküntüdür. İngiliz kaşif Wilfred Thesiger'in "ölüm diyarı" olarak tanımladığı Danakil Çöküntüsü'nü de içinde barındırmaktadır.[1]

Bu bölgede aktif volkanlar, zehirli gazlar, Asidik ve köpüren bir toprağa sahip olması bu toprağın kendini sarı, turuncu ve kırmızı renklerle gösteren tuz, sülfür ve çözünük demir gibi mineralleri barındırması ve bölgede ince tuz tabakasının altındaki ölümcül bir asidin olması bu bölgenin Dünya'nın en tehlikeli yerlerinden biri olmasına sebep olmuştur. Bu bölgenin bazı yerleri deniz seviyesinin 100 metre altında kalır.

Kaynakça

  1. ^ "Evrim Ağacı - Karanlığı bilimle fethet!". Evrim Ağacı. 9 Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2022. 

Dış bağlantılar