Dağlık Karabağ Cumhuriyeti pasaportu

Günümüz dünyasında Dağlık Karabağ Cumhuriyeti pasaportu günlük yaşamın çeşitli alanlarında temel bir yer işgal etmeye başladı. İşyerinde, akademik, kültürel veya sosyal alanda Dağlık Karabağ Cumhuriyeti pasaportu, geniş bir yelpazedeki insanların ilgisini çeken bir konu haline geldi. Etkisi ve alaka düzeyi, önemini ve yansımalarını anlamaya çalışan araştırmacıların, profesyonellerin ve genel kamuoyunun ilgisini çekmiştir. Bu makalede, Dağlık Karabağ Cumhuriyeti pasaportu'in günümüz toplumunda oynadığı rolü derinlemesine inceleyerek evrimini, zorluklarını ve olası çözümlerini analiz edeceğiz. Ek olarak, Dağlık Karabağ Cumhuriyeti pasaportu'in mevcut ortamı nasıl şekillendirdiğini ve şekillendirmeye devam edeceğini, ayrıca farklı bağlamlardaki varlığının getirdiği fayda ve zorlukları da inceleyeceğiz.

Dağlık Karabağ Cumhuriyeti pasaportu
Belge türüPasaport
AmaçKimlik Doğrulama ve Seyahat
Bitiş süresi10 Yıl

Dağlık Karabağ Cumhuriyeti pasaportu "Dağlık Karabağ Cumhuriyeti" (Ermenice:Լեռնային Ղարաբաղի Հանրապետություն) , vatandaşlarına kısmen tanınan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti dışına seyahat etmeleri için verildi. Ayrıca ülke içinde kimlik kanıtı olarak da kullanıldı. Ermenice ve İngilizce dillerinde (Ermenice: Անձնագիր) "Pasaport" yazısı ön kapağında yer almaktaydı. Pasaportun içeriğinde Ermenice ve İngilizce dilleri bulunmaktaydı.

Uluslararası alanda tanınmayan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin Pasaportları, 2006 yılında Dağlık Karabağ Cumhuriyeti anayasa değişiklikleriyle dayanılarak çıkarılmıştı. Devletin statüsü nedeniyle, pasaport yasal olarak uluslararası toplum tarafından tanınmamakta ve sadece Dağlık Karabağ sınırları içerisinde kullanılmıştır.

Seyahat ve tanınma

Devletin statüsü nedeniyle, pasaport uluslararası toplum tarafından yasal olarak tanınmamakta ve sadece Dağlık Karabağ ve diğer üç Sovyet sonrası ihtilaflı devlet sınırları içinde kullanılmaktaydı; Tanınmayan Devletler Topluluğunun tüm üyeleri olarak Abhazya, Güney Osetya ve Transdinyester, vatandaşları için vize şartını kaldırmayı kabul ettiler. Ayrıca, Dağlık Karabağ vatandaşları komşu Ermenistan'a vizesiz seyahat edebiliyordu.

Dağlık Karabağ, çifte vatandaşlık ilkesini kabul etmiş ve bunun sonucunda 2012 yılında Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'ne göç etmiş olan Suriyeli Ermeni mültecilere Dağlık Karabağ pasaportları verilmişti.[1]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2016.