Bu makalede Dağ Han'in modern toplum üzerindeki etkisini araştıracağız. Yıllardır ilgi ve tartışma konusu olan Dağ Han'in etkisi günlük yaşamın çeşitli alanlarında gözlemlenebiliyor. Dağ Han ortaya çıkışından bu yana akademisyenlerin, uzmanların ve sıradan insanların dikkatini çekerek önemi, sonuçları ve olası sonuçları hakkında tartışmalara yol açtı. Bu makale boyunca Dağ Han'in düşünme, hareket etme ve çevremizdeki dünyayla ilişki kurma şeklimizi nasıl şekillendirdiğini ve onun geleceği hakkında ne gibi perspektiflere sahip olabileceğimizi inceleyeceğiz.
Dağ Han - Türk ve Altay mitolojisinde Dağ Kağanı. Tav (Tağ, Tak, Dak) Han olarak da söylenir. Dağ han oğulları Salur, Eymür, Alayuntlu, Yüreğir. Bu dört oğlundan dört boy uzamıştır
Oğuz Kağan'ın ilk eşinden olan oğullarından biridir. Türk Devleti'nin ululuğunu ve büyüklüğünü simgeler. Bazı dağlar Türklerce kutsal kabul edilir. Altay Dağı, Tanrı Dağı vs. Ayrıca mitolojik dağ motifleri mevcuttur. Demir Dağ, Bakır Dağ, Buz Dağ, Kil Dağ, Or Dağ, Kuz Dağ, Kur Dağ, Ak Dağ gibi… Ongunu Uçkuş'dur. Mitolojik dağların en önemli üç tanesi şu şekildedir.
(Dağ/Tağ/Tav) kökünden türemiştir. Büyük bir yükselti oluşturan toprak ve/veya kaya kitlesi. Kelime kökünde yükseklik anlamı bulunur. Moğolcada Dah/Dağah saözcüğü dayanıklılık demektir. Eski Türkçe Daga, Moğolca ve Tunguzca Dağa sözcükleri yakınlaşmak anlamı taşır.
Türk mitolojisi ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |