Cüveynî

Bugün, son zamanlarda pek çok insanın dikkatini çeken, oldukça alakalı bir konuya değinmek istiyoruz. Cüveynî büyük bir tartışma yarattı ve bu konu hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen sıradan insanların yanı sıra alandaki uzmanların da ilgisini çekti. Bu makale boyunca Cüveynî ile ilgili farklı yönleri inceleyerek önemini, etkisini ve olası sonuçlarını ele alacağız. Farklı perspektiflerden analiz edebilmek ve bu konuda bilinçli bir görüş oluşturabilmek için bu hususu iyice anlamak önemlidir. Bu turda bize katılın ve Cüveynî hakkında daha fazlasını keşfedin!

İmâmü'l-Haremeyn Cüveynî
Doğum17 Şubat 1028
Nişabur
Ölüm20 Ağustos 1085 (57 yaşında)
Nişabur
Dinİslam

İmâmü'l-Haremeyn Cüveynî (Farsça: امام الحرمین جوینی; d. 17 Şubat 1028, Nişabur - ö. 20 Ağustos 1085, Nişabur), İranlı fıkıhçı, kelamcı.

Hayatı

17 Şubat 1028'de Nişabur'da doğdu. Müderris olan babası ve amcasından ilk eğitimini aldı. Babasının ölümü üzerine genç yaşta babasının yerine müderris yapıldı. Bu süre zarfında eğitimine devam ederek bölgenin seçkin alimlerinden dersler aldı. Ehl-i Sünnet'i müdafaa edip Nişabur çevresinde yayılmasını sağladı. Mutezile-Şii görüşleri bağnaz bir şekilde müdafaa eden Büyük Selçuklu İmparatorluğu Veziri Kündürî Tuğrul Bey'den bidatçılara lanet okunması için ferman çıkarttırarak Eşari alimlerine baskı yaparak ders okutmalarını yasaklaması ve bir kısmını hapsetmesi üzerine Cüveynî Nişabur'dan ayrılarak Bağdat'a gitti. Ardından Medine ve Mekke'ye giderek dört yıl boyunca ders okutmakla meşgul oldu ve şöhreti etrafa yayıldı. Kündürî'nin azledilmesi üzerine Nişabur'a dönerek kendisi için yaptırılan Nizamiye Medresesi'nde müderrisliğe tayin edilerek ölene kadar ders vermeye devam etti. 20 Ağustos 1085'te Nişabur yakınlarındaki Büştenikan köyünde öldü.[1]

Eserleri

  • eş-Şamil
  • el-İrşad
  • el-Akidetü'n-Nizamiyye
  • el-Burhan fi usuli'l-fıkh
  • el-Varakat

Kaynakça

  1. ^ Abdülazîm ed-Dîb, TDV İslâm Ansiklopedisi, cilt: 8, sayfa: 141-142