Boru tesisatı alanında, toplumun çeşitli yönleri üzerindeki etkisinin anlaşılmasına yönelik artan bir ilgi vardır. Boru tesisatı, ekonomi üzerindeki etkisinden sağlık ve refah üzerindeki etkilerine kadar günlük yaşamımızda çok önemli bir rol oynuyor. Teknolojinin ve küreselleşmenin ilerlemesiyle birlikte, Boru tesisatı'i anlamanın ve analiz etmenin önemi giderek daha önemli hale geliyor. Bu makalede, Boru tesisatı'e ilişkin farklı bakış açılarını ve yaklaşımları, kökeninden gelecekteki etkilerine kadar her şeyi kapsayacak şekilde inceleyeceğiz. Ayrıca bu çeşitli ve karmaşık konuya ışık tutmak amacıyla son araştırmaları ve alandaki uzmanların görüşlerini de inceleyeceğiz.
Boru tesisatı, özellikle endüstriyel alanda gaz ya da likit akışkanların sistemli bir şekilde döşenmiş borular aracılığıyla nakledilmesi için düzenlenmiş boru hattı ya da hatlarına verilen addır. Tesisat, ağaç, fiberglas, cam, çelik, alüminyum, plastik ya da betondan mamül borulardan oluşabilir. Nakledilenin cinsine göre tesisat çeşitli vana ve düzenleyicilerle kontrol edilebilir. Akış düzeni, basınç, derece bu düzenlemelerden bazılarıdır.
Tesisat tasarımı, özellikle endüstriyel sistemlerin performansını belirleyen en önemli etkenlerdendir. Tasarım genellikle AutoCAD gibi bir bilgisayar yazılımı kullanılarak yapılmaktadır.
Bazı transfer edilecek akışkanların niteliği gereği tehlike riskinin fazla oluşu tesisatın yangın önleyici mekanizmalarla bütünlük taşımasını gerektirmektedir.
![]() | Mühendislik ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |