Günümüz toplumunda Bisinoz'in önemi yadsınamaz. İster bir halk figürü olarak, ister tartışma konusu olarak, ister tarihin bir parçası olarak Bisinoz pek çok insanın hayatına damgasını vurdu. Bu yazıda popüler kültür üzerindeki etkisinden bilim alanına olan katkılarına kadar etkisini farklı yönlerden inceleyeceğiz. Derinlemesine analiz sayesinde Bisinoz'in dünyada oynadığı rolü ve bugün sahip olmaya devam ettiği önemi daha iyi anlayabileceğiz.
Bisinoz veya bisinozis, genellikle pamuk tozlarını soluyan işçilerde görülen meslek hastalığıdır.
Pamuk tozlarının yanı sıra keten ya da kenevir gibi diğer doğal liflerin tozlarının da yol açabildiği bisinozda, akciğerlerde küçük toz parçacıklarına karşı oluşan doku tepkisi koyu müküs birikmesine, bu da hava geçişinin azalmasına yol açar.
Daralma; ciğerlerdeki hava keseciklerinin bozunmaları sonucunda soluk darlığına yol açabilir. Hırıltılı ve kesik kesik soluk alma, sersemlik, baş ağrıları ve akciğer dokularında kahverengileşme teşhisin konulmasını sağlar. Hastalık genellikle, tozlu ortamda çalışmanın bırakılmasıyla geçer. Tozlu koşullarda çalışmanın sürmesi, süreğen bronşit, anfizem vb. hastalıkların ortaya çıkmasına yol açabilir.
![]() | Hastalık ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |