Bibcode

Bu yazıda Bibcode'i ve onun farklı alanlardaki etkisini inceleyeceğiz. Bibcode her yaştan ve her kökenden insanın dikkatini çeken bir konudur. Zamanla Bibcode büyük ilgi uyandırdı ve bilimden popüler kültüre kadar çeşitli alanlarda tartışma konusu oldu. Bu anlamda Bibcode'in toplumdaki etkisinin yanı sıra yıllar içindeki gelişimini incelemek anlamlıdır. Bu makale aracılığıyla bu konuya ışık tutmaya ve günümüz dünyasındaki etkilerine ilişkin ayrıntılı bir bakış sunmaya çalışacağız.

Bibcode
Tam adıBibliographic code
Başlangıcı1990'lar
Basamak sayısı19
Kontrol bas.yok
Örnek1924MNRAS..84..308E

İngilizce bir terim olan Bibcode, bir dizi astronomik veri sistemleri tarafından, literatür referans kaynaklarını belirtmek için kullanılan elektronik bir tanımlayıcıdır. Bibcode, SIMBAD ve NASA/IPAC gök adalar arası veri tabanında (İng: NASA/IPAC Extragalactic Database) kullanmak için geliştirilmiş olsa da, şu an NASA'da astrofizik veri sistemi (İng: Astrophysics Data System) gibi, daha yaygın bir alanda kullanılmaktadır.[1][2] Kodlama şifresi, 19 karakter gibi sabit bir uzunluğa sahip olup,

YYYYJJJJJVVVVMPPPPA,

şeklindeki bir forma sahiptir. Burada, YYYY, dört haneli bir referans yılı olup kaynağın yılını gösterir ve JJJJ ise, kaynağın nerede yayınladığını gösteren diğer bir şifredir. Kaynak olarak bir dergiye baş vurulmuşsa, VVVV cilt veya dergi numarasını, M ise kaynağın yayınlandığı dergi bölümünü gösterir (Örneğin, L, L harfinin yer aldığı bölümünde yayınlanmış kaynaktır). PPPP, sayfa numarasının başlangıç rakamını ve A ise, adı geçen ilk yazarın soy adının ilk harfini belirtir.

Kaynakça

  1. ^ M. Schmitz, G. Helou, P. Dubois, C. LaGue, B. Madore, H. G. Corwin Jr., and S. Lesteven (1995). NED and SIMBAD Conventions for Bibliographic Reference Coding Daniel Egret and Miguel A. Albrecht (Ed.). "Information & On-Line Data in Astronomy". Kluwer Academic Publishers. ISBN 0-7923-3659-3. 7 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2011. 
  2. ^ "The ADS Data, help page". NASA ADS. 14 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2007.