Bellingshausen Denizi

Bu yazımızda Bellingshausen Denizi konusunu derinlemesine inceleyeceğiz. Kökeninden bugünkü önemine kadar Bellingshausen Denizi ile ilgili tüm yönleri büyüteç altına alacağız. Amacımız okuyucularımıza bu konunun eksiksiz ve ayrıntılı bir görünümünü sunmak, onların çeşitli alanlardaki önemini ve etkisini daha iyi anlamalarına olanak tanıyan paha biçilmez bilgiler sağlamaktır. Kapsamlı bir analiz ve ilgili verilerin sunumu yoluyla, farklı bağlamlardaki sonuçlarını ve kapsamını ortaya çıkarmak için Bellingshausen Denizi'i derinlemesine inceleyeceğiz. Hiç şüphe yok ki, Bellingshausen Denizi dikkatle incelenmeyi hak eden son derece alakalı bir konudur ve önümüzdeki sayfalarda tam da bunu yapacağız. Öyleyse Bellingshausen Denizi'de büyüleyici bir yolculuğa çıkmaya hazır olun.

Bellinghausen Denizi

Bellingshausen Denizi, Antarktika'da, Antarktika Yarımadası'nın batısında, Alexander Adası ile Thurston Adası arasında yer alan su kütlesidir. Deniz ismini 1821 yılında bölgeyi keşfeden Amiral Fabian Gottlieb von Bellingshausen'dan alır. Denizin yüzölçümü 487.000 km²'dir. En derin yerinin 4115 metre olduğu ölçülmüştür. Deniz 71°00′G - 85°00′B koordinatlarında yer alır.[1] Güneyde, batıdan doğuya, Eights Sahili, Bryan Sahili ve Batı Antarktika'nın İngiliz Kıyısı (batı kısmı) vardır. Cape Flying Fish'in batısında Amundsen Denizi'ne katılır.

Bellingshausen Denizi 487.000 km² (188.000 sq mi) bir alana sahiptir ve maksimum 4,5 kilometre (2,8 mi) derinliğe ulaşır.[2] Deniz altı düzlüğü Bellingshausen Ovası'nı içerir.

Pliyosen Dönemi'nin sonlarında, yaklaşık 2.15 milyon yıl önce, Eltanin asteroidi (yaklaşık 1–4 km çapında) Bellingshausen denizinin kenarında (Güney Pasifik Okyanusu'nda) çarptı. Bu, dünyadaki derin okyanus havzasında bilinen tek etkidir.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Australian Antarctic Data Centre, Antarctic Gazetteer: Bellingshausen Sea". 11 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2020. 
  2. ^ Gazetteer «About countries»: Bellingshausen (sea) 23 Ağustos 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.[ölü/kırık bağlantı]
  3. ^ Gersonde, Rainer; F. T. Kyte; T. Frederichs; U. Bleil; H.-W. Schenke; G. Kuhn (2005). "The late Pliocene impact of the Eltanin asteroid into the Southern Ocean – Documentation and environmental consequences" (PDF). Geophysical Research Abstracts. 7. 1607-7962/gra/EGU05-A-02449. 2 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 22 Haziran 2008.