Baltık Denizi Devletleri Konseyi

Baltık Denizi Devletleri Konseyi'in teması dünya çapında milyonlarca insanın dikkatini çeken bir temadır. Baltık Denizi Devletleri Konseyi uzun süredir tartışmaların, tartışmaların ve derin analizlerin konusu oldu. Toplum, kültür ve ekonomi üzerindeki etkisi yadsınamaz ve önemi bugün de açıkça ortadadır. Bu makalede, kökeni ve evriminden günlük yaşamın farklı yönleri üzerindeki etkisine kadar Baltık Denizi Devletleri Konseyi'in birçok yönünü inceleyeceğiz. Kapsamlı bir incelemeyle bu olguya ışık tutmayı ve modern dünya için önemine dair açık ve öz bir bakış sunmayı umuyoruz.

Baltık Denizi ve çevresindeki ülkeler

Baltık Denizi Devletleri Konseyi (CBSS),[1] Soğuk Savaş'ın ardından Baltık Denizi çevresinde meydana gelen jeopolitik değişimlere cevap verebilmek ve hükûmetlerarası iş birliğini tesis etmek amacıyla 5-6 Mart 1992 tarihlerinde kurulmuş birliktelik.

CBSS'in üyeleri Estonya, Letonya, Litvanya, İsveç, Norveç, Danimarka, Finlandiya, İzlanda, Almanya, Polonya ve Avrupa Komisyonu'dur. Rusya, 2022'de üyelikten çekilmiştir.[2]

Konsey üyelerinden Norveç ve İzlanda'nın Baltık Denizi'ne kıyısı yoktur.

Baltık devletleri

Baltık devletleri tabiri genellikle aralarında tarihî ve coğrafi birliktelik bulunan ve Baltık Denizi'ne kıyısı bulunan Estonya, Letonya ve Litvanya'yı kastetmek amacıyla kullanılır. Ancak CBSS'nin kurulmasıyla bu kavram CBSS üyesi devletleri kastetmek amacıyla da kullanılır olmuştur.

Kaynakça

  1. ^ "Baltık Denizi Devletleri Konseyi (CBSS) / T.C. Dışişleri Bakanlığı". www.mfa.gov.tr. 27 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2022. 
  2. ^ "Rusya, Baltık Denizi Devletleri Konseyi'nden çekiliyor". Sputnik Türkiye. 17 Mayıs 2022. 17 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2022. 

Dış bağlantılar