Bahriye Vekaleti

Günümüz dünyasında, Bahriye Vekaleti çok çeşitli insanlar için büyük önem taşıyan ve ilgi duyulan bir konu haline geldi. Bahriye Vekaleti'den tarihsel, sosyal, teknolojik veya bilimsel bağlamda bahsediyor olsak da etkisi ve önemi yadsınamaz. Son yıllarda Bahriye Vekaleti'e olan ilgi katlanarak arttı ve bu da onun etkileri ve sonuçları hakkında daha fazla analiz ve tartışma yapılmasına yol açtı. Bahriye Vekaleti, başlangıcından geleceğine kadar tutkulu tartışmalara ve çelişkili görüşlere yol açan bir konudur ve bu da, etrafımızdaki dünyayı anlamak için çalışmasını gerekli kılmaktadır. Bu yazıda, bu önemli konuya geniş ve zenginleştirici bir bakış açısı kazandırmak amacıyla Bahriye Vekaleti'e ilişkin farklı bakış açılarını ve yaklaşımları inceleyeceğiz.

Bahriye Vekaleti (bugünkü adıyla Denizcilik Bakanlığı) Türkiye Cumhuriyetinin ilk yıllarında kurulmuş, sonradan kaldırılmış bir bakanlığın adıdır.

Tarihçe

Bakanlık Fethi Bey tarafından kurulan 3. Türkiye Hükümetince 22 Kasım 1924 tarihinde kuruldu. Bakan olarak Cebelibereket (Osmaniye) milletvekili İhsan Bey atandı. 3. Hükûmetten sonra İsmet Paşa tarafından kurulan 4. Türkiye Hükümetinde de İhsan Bey aynı göreve devam etti. 4. Hükûmet 1 Kasım 1927 tarihinde Mustafa Kemal Paşa’nın yeniden Cumhurbaşkanlığına seçilmesi sebebiyle usulen istifa etti, aynı gün kurulan 5. Türkiye Hükümeti de yine İsmet Paşa tarafından kuruldu. Ancak bu yeni hükûmette Bahriye Vekaleti lağvedildi. Bakanlığın görevleri Millî Müdafa Vekaletine devredildi.[1] İki ay sonra Yavuz zırhlısının onarımına ilişkin bir anlaşmazlık sonucu İhsan Bey'in milletvekilliği de sona erdi.

Bakanlar

Bakan Görev Başlangıcı Görev Bitişi Parti
İhsan Eryavuz 22 Kasım 1924 1 Kasım 1927 Cumhuriyet Halk Partisi

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Ergün Oran:Hacettepe Universitesi doktora tezi" (PDF). 13 Şubat 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2019.