Azerbaycan Millî Kütüphanesi günümüzde yaygın olarak tartışılan bir kavramdır ve önemi toplumun farklı alanlarıyla giderek daha fazla alakalı hale gelmektedir. Bu konu hayatımıza olan etkisi nedeniyle uzmanların, akademisyenlerin ve kamuoyunun dikkatini çekti. Bu makalede, Azerbaycan Millî Kütüphanesi'i derinlemesine inceleyeceğiz, kökenlerini, zaman içindeki gelişimini ve çeşitli alanlardaki etkisini analiz edeceğiz. Multidisipliner bir yaklaşımla Azerbaycan Millî Kütüphanesi'in farklı yönlerini ve çağdaş dünyadaki önemini ayrıntılı olarak inceleyeceğiz.
Azerbaycan Millî Kütüphanesi (Azerice: Azərbaycan Milli Kitabxanası) Azerbaycan'ın ulusal kütüphanesidir. Azerbaycan'ın ve Kafkaslar'ın en büyük ve en önemli kütüphanelerinden olan Azerbaycan Millî Kütüphanesi başkent Bakü'de bulunmaktadır.
Azerbaycan Millî Kütüphanesi 1922 yılında kuruldu ve resmi açılışı ise 23 Mayıs 1923 tarihinde yapıldı. 1939 yılında kütüphaneye ek olarak ünlü Azeri düşünür, yazar ve eğtimci Mirza Fetali Ahundov'un adı verildi. Azerbaycan Millî Kütüphanesini barındıran bina 1961 yılında inşa edilmiştir ve tarihi anıt olarak sınıflandırılmıştır.
Kütüphane 25 bölüm ve 26 şubeye ayrılmıştır. Kütüphanede 4 milyon 513 bin tane, başta kitap olmak üzere, basılı ürün bulunmaktadır. Koleksiyonunda, tarihi ve nadir kitaplar (Antik Çağ ve Orta Çağ'dan kalma birçok eski el yazısı ve birçok Kitab-ı Mukaddes içermektedir), hükûmet belgeleri, hukuki belgeler, ciltlenmiş gazete sayıları (Sovyet döneminde yayınlanan tüm gazetelerin kopyaları da dahil olmak üzere), dergiler, haritalar, filmler, müzik notaları, mikrofilm ve işitsel kayıt bulunur. Azerbaycan'da yayınlanan her yeni kitabın dört kopyası ve her dergi ve gazetenin ikişer kopyası Azerbaycan Millî Kütüphanesi tarafından alınıp muhafaza edilir.
Binada Azerbaycan Millî Kütüphanesi hakkında bir müze de bulumaktadır. Kütüphane şehrin merkezinde, Xaqani Caddesi'nde bulunur ve halka açıktır.[1]