Avesta

Bu yazımızda toplumun farklı kesimlerinde büyük ilgi uyandıran Avesta konusuna değineceğiz. Yıllardır Avesta, çeşitli bağlamlardaki önemi ve alaka düzeyi hakkında daha fazla bilgi edinilmesini sağlayan çok sayıda çalışma ve araştırmanın konusu olmuştur. Aynı şekilde Avesta, insanların günlük yaşamlarındaki etkileri nedeniyle tartışmalara ve ihtilaflara yol açmıştır. Bu makale aracılığıyla, Avesta'in çeşitli yönlerini ve mevcut toplum üzerindeki etkisini göz önünde bulundurarak kapsamlı bir analizini sunmayı amaçlıyoruz.

Avesta, eski Orta Doğu inancı olan Zerdüştlüğün kutsal kitabıdır. Bu inancın kurucusu Zerdüşt'ün yazdığı Gatalar denen dörtlükler Avesta'da toplanır.[1] Avesta, Zerdüşt'ün neye inandığını ve Zerdüştlüğün temellerini anlatan tek belgedir. Avesta dili artık konuşulmayan bir Hint-İran dilidir ve diğer Hint-İran dilleriyle benzerlikler taşır.[2] Günümüzde Zerdüştlüğü benimseyen az sayıda Fars bulunmaktadır.

Avesta 21 kitaptan oluşmakta iken, İskender'in işgali sırasında yok olan kitaplardan yalnızca Yasna, Visperad ve Vendidad (veya Videvdat) kalmıştır.

Kaynakça

  1. ^ The Avesta at LIVIUS6 Şubat 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ "Avestan, Iranian & Zoroastrian Languages". www.heritageinstitute.com. 16 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar