Arif Hikmet Holtay

Bu makalede, Arif Hikmet Holtay konusunu derinlemesine inceleyeceğiz, kökenlerini, günümüz toplumu üzerindeki etkisini ve hayatımızın çeşitli yönleri üzerindeki etkilerini analiz edeceğiz. Tarihsel köklerinden çağdaş dünyadaki önemine kadar, konuyla ilgili farklı bakış açılarını ve uzmanların görüşlerini inceleyeceğiz. Ayrıca Arif Hikmet Holtay'in zaman içinde nasıl geliştiğini ve günümüzü ve geleceğimizi nasıl şekillendirmeye devam ettiğini inceleyeceğiz. Hiç şüphe yok ki, bu makale Arif Hikmet Holtay ve onun günümüz dünyası üzerindeki etkisi hakkında eksiksiz ve ayrıntılı bir bakış sunacaktır.

Arif Hikmet Holtay, (d. 1896, Ergani, Diyarbakır, Osmanlı – ö. 1968, Almanya) Türk mimar ve akademisyen.

1896 yılında Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde doğan Arif Hikmet Holtay, ilköğrenimini Hayfa'da yer alan bir Alman okulunda, ortaöğrenimini ise Vefa Lisesi'nde ve sonradan Almanya'nın Stuttgart şehrinde tamamladı. 1927 yılında yine Stuttgart'ta yer alan Stuttgart Üniversitesi'nde eğitim gördü. 1930 yılında Stuttgart Güzel Sanatlar Akademisi'nde asistan olarak göreve başladı, ilerleyen yıllarda profesör oldu. 1961 yılında yaş haddinden emekli oldu.[1]

Anıtkabir proje yarışmasında seçici kurul üyesi olan Arif Hikmet Holtay'ın 1934 yılında tasarladığı İstanbul Üniversitesi Gözlemevi, Türkiye'de uluslararası üslup anlayışının en önemli örneklerinden sayılır.[2] Bazı mimarlık eleştirmenleri bu yapıyı mimaride kübizmin Türkiye'deki en iyi uygulamalarından sayarlar.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Arif Hikmet Holtay". MimarlikMuzesi.org. 28 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2011. 
  2. ^ "Çağa Uygun Anlayış". MimarlikMuzesi.org. 23 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2011. 
  3. ^ "Son Yüzyılın Türk Mimarlık Sanatına Genel Bir Bakış (IV), Yılmaz Ergüvenç". KentHaber.com. Erişim tarihi: 12 Nisan 2011.