Antikonvülzan

Bugün pek çok kişinin dikkatini çeken heyecan verici ve güncel bir konuya değineceğiz: Antikonvülzan. Antikonvülzan, kökeninden günümüz toplumuna olan etkisine kadar kimseyi kayıtsız bırakmayan bir konu. Bu yazı boyunca Antikonvülzan ile ilgili tarihsel geçmişinden günlük yaşam üzerindeki etkisine kadar farklı yönleri inceleyeceğiz. Derin ve düşünceli bir analiz yoluyla, Antikonvülzan'in bugün sahip olduğu önem ve anlamın yanı sıra geleceğe yönelik potansiyelini de anlamaya çalışacağız. Kısacası Antikonvülzan'in zenginliğini ve karmaşıklığını keşfedeceğimiz, bu büyüleyici konuya dair bilgimizi zenginleştirmek için farklı bakış açıları ve yaklaşımları ele alacağımız bir yolculuğa kendimizi kaptıracağız.

Antikonvülzan
İlaç sınıfı
Sınıf tanımlayıcıları
Diğer adlarAntiepileptik ilaçlar, antinöbet ilaçları
KullanımEpilepsi
ATC koduN03
Biyolojik hedefBeyin
Hukuki durum
Vikiveri

Antikonvülzan ya da antiepileptik ilaç, epilepsi nöbetleri, bipolar bozukluk, nöropatik ağrı gibi durumların önlenmesinde ve tedavisinde kullanılan ilaç grubu.Nöbete sebep olan nöronların senkronize aktivitesini önleyerek nöbetlerin oluşmasını, tekrarlanmasını engeller.

İlaçlar

Aldehitler

Aromatik alil alkoller

Barbitüratlar

Benzodiazepinler

Status epileptikus tedavisinde kullanılanlar:

  • Diazepam (1963). Eğitimli kişilerce uygulanmalıdır.
  • Midazolam (N/A). Diazepam'e alternatif olarak kullanılır. Suda çözünebilirdir, ağız kenarına uygulanır, yutulmaz. Buccal mucosa tarafından emilir.
  • Lorazepam (1972). Hastanede enjeksiyon yöntemiyle uygulanır.

Nitrazepam, temazepam ve özellikle nimetazepam güçlü antikonvülzan ilaçlardır. Ancak kullanımları -nadir de olsa- güçlü sedatif etki ve motor bozukluk gözlenebilir.

Kaynakça

  1. ^ Plosker, GL (Kasım 2012). "Stiripentol : in severe myoclonic epilepsy of infancy (dravet syndrome)". CNS Drugs. 26 (11). ss. 993-1001. doi:10.1007/s40263-012-0004-3. PMID 23018548. 
  2. ^ "Public summary of positive opinion for orpphan opinion for orphan designation of stiripentol for the treatment of severe myoclonic epilepsy in infancy" (PDF). European Medicines Agency. 30 Temmuz 2007. 17 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 19 Mayıs 2013. Doc.Ref.: EMEA/COMP/269/04