Alp marmotu

Bu yazımızda dünya çapında milyonlarca insanın dikkatini çeken Alp marmotu'in büyüleyici dünyasını inceleyeceğiz. Alp marmotu, toplum üzerindeki etkisinden gelecekteki olası sonuçlarına kadar tartışmalara, araştırmalara ve sonsuz çelişkili görüşlere yol açtı. Bu sayfalarda onun tarihini derinlemesine inceleyeceğiz, farklı yönlerini inceleyeceğiz ve günümüzdeki önemini inceleyeceğiz. İster Alp marmotu'e aşina olun ister önemini ilk kez keşfediyor olun, bu makale sizi şüphesiz toplumumuza damgasını vurmaya devam eden bir konu üzerinde düşünmeye davet ediyor.

Alp marmotu
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Alt şube: Vertebrata
İnfa şube: Gnathostomata
Sınıf: Mammalia
Takım: Rodentia (Kemiriciler)
Familya: Sciuridae (Sincapgiller)
Alt familya: Xerinae
Oymak: Marmotini(Yer sincabıgiller)
Cins: Marmota
Alt cins: Marmota
Tür: M. marmota
Marmota marmota
(Linnaeus, 1758)

Alp marmotu ya da dağ sıçanı[1] (Marmota marmota), sincapgiller familyasının yer sincapları oymağından, Avrupa'da 800-3.200 m yüksekliklerdeki Alpler, Karpatlar, Tatra Dağları, Pireneler ve Kuzey Apeninler'de yaşayan marmot türü. Mükemmel kazıcıdırlar ve yılın dokuz ayını kış uykusuna yatarak geçirirler.

Pireneler'de Pleistosen çağının sonunda ortadan kaybolmuş, 1948 yılında bölgeye yeniden yerleşmiştir.[2]

Morfoloji

Boyu kuyruk hariç 43–54 cm, ağırlığı ilkbaharda 2.8-3.3 kg iken sonbaharda kış uykusu öncesi 5.5–8 kg a ulaşır.[3]

Kaynakça

  1. ^ "dağ sıçanı". TDK Güncel Türkçe Sözlük. 22 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2024. 
  2. ^ J. Herrero, J. Canut, D. Garcia-Ferre, R. Garcia Gonzalez & R. Hidalgo (1992). "The alpine marmot (Marmota marmota L.) in the Spanish Pyrenees" (PDF). Zeitschrift für Säugetierkunde. 57 (4). ss. 211-215. 1 Ekim 2010 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2012. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2012.