Bu yazıda çeşitli alanlarda ilgi ve tartışma konusu olan Abell Kataloğu konusu ele alınacaktır. Abell Kataloğu, farklı alanlardaki ilgisi ve etkisi nedeniyle uzmanların ve genel kamuoyunun ilgisini çekmiştir. Tarih boyunca Abell Kataloğu, anlamını ve önemini daha derinlemesine araştırmamızı sağlayan çalışma ve analiz nesnesi olmuştur. Bu anlamda Abell Kataloğu'in faaliyet gösterdiği alandaki önemini ve katkısını anlamak için etrafında var olan farklı yaklaşım ve bakış açılarını derinlemesine incelemek gerekmektedir. Bu makale, bilgiyi zenginleştiren ve bu konunun eleştirel ve yansıtıcı analizini teşvik eden unsurlar sağlayarak Abell Kataloğu'e ilişkin geniş ve ayrıntılı bir vizyon sağlamayı amaçlamaktadır.
Abell Kataloğu, nominal kırmızıya kayma z <= 0,2 olan zengin gökada kümelerinin tüm-gökyüzü kataloğudur. George O. Abell’in bu kataloğu, orijinali 1958 “Kuzey Araştırması” olan ve sadece 2.712 kümenin olduğu listeye, önceki araştırmalarında ihmal edilen güney yarıküredeki 1.361 kümenin – 1989 "Güney Araştırması" – ilave edilmesi ve gözden geçirilmesiyle hazırlanmıştır.
2.712 gökada kümesi içeren orijinal katalog, Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde bulunduğu sıralarda George O. Abell tarafından 1958'de yayımlanmıştır. Abell'in doktora tezinin bir parçası olan bu katalog, Palomar Gökyüzü Araştırması (POSS) kırmızı 103a-E plakaları üzerinde yaptığı görsel incelemeyle hazırlanmıştır. Araştırmanın ilk aşamalarında A. G. Wilson, rutin olarak plakaları inceledi ve Abell'e yardımcı oldu. Abell, araştırmanın tamamlanmasının ardından plakalar üzerinde daha detaylı bir inceleme yaptı. Her iki inceleme de 3,5x büyüteç ile yapılmıştır.
Bir kümenin kataloğa eklenebilmesi için dört kriter uygulanmıştır:
Gökyüzü kapsamı 1958 kataloğunda –27° kuzeyinde sınırlıydı. Bu ve diğer eksikliklerin giderilmesi için orijinal katalog gözden geçirilmiş ve ek bir katalog "Güney Araştırması" ile desteklenmiştir. Güney Araştırmasıyla Abell'in orijinal Kuzey Araştırmasına 1,361 zengin küme daha ilave edilmiştir.
Abell kümelerini ifade etmek için standart olmuş biçim: Abell X, X = 1 den 4.076'ya. Örneğin Abell 1656.
Diğer alternatif biçimler: ABCG 1656; AC 1656; ACO 1656; A 1656 ve A1656 gibidir. Son yıllarda profesyonel gök bilimciler arasında ACO 1656 tercih edilen biçim haline gelmiştir.
Abell kataloğu içindeki bazı ilginç üyeler: