Bu makalede, kökeninden toplum üzerindeki mevcut etkisine kadar Abdüllatif Mirza ile ilgili çeşitli yönleri inceleyeceğiz. Zaman içindeki gelişiminin yanı sıra mevcut bağlamdaki ilgisini de analiz edeceğiz. Ayrıca, onun gerçek anlamını anlamamızı sağlayacak kapsamlı bir vizyon sunmak amacıyla Abdüllatif Mirza etrafında var olan farklı bakış açılarını ve görüşleri inceleyeceğiz. Bu derinlemesine analiz aracılığıyla, bu konuyu kapsayan tüm ilgili yönleri ele alarak okuyucuya Abdüllatif Mirza hakkında daha geniş ve daha eksiksiz bir anlayış sunmayı amaçlıyoruz.
Abdüllatif Mirza (d. 1420 – 9 Mayıs, 1450) Timur'un büyük torunu. Uluğ Bey'in üçüncü oğlu, Maveraünnehir hükümdarı.
Babasının yönetimi altında Belh şehrinin yöneticiliğini yaptı. Şahruh'un ölümünden sonra yaşanan veraset mücadelelerinde Herat'ı zapt etti. Abdüllatif babasına sadık kalmadı ve Semerkand yöneticiliğine gönderilmesini kabul etmeyerek babasına karşı ayaklandı. 1448'de babası Uluğ Bey'in ordusu ile Semerkand yakınlarındaki Dımaşkta muharebeye girişti ve babasını bozguna uğrattı.
Uluğ Bey oğlundan Hacca gitmek için izin istedi. Fakat Hac yolundan Abdüllatif'in adamları tarafından yakalanarak öldürüldü. Babasını öldürtmesinden dolayı kendisine Tacikçe Pederkuş (baba katili) lakabı verilmiştir. Abdüllatif kardeşi Abdullah'ı da birkaç ay sonra öldürttü.
Kaynaklarda Farsça ve Arapça bildiği, din adamlarının derslerine katıldığı bildirilir. Fakat zalim bir kişiliğe sahip olup en ufak hataları bile affetmeyen bir yapısı vardı. 9 Mayıs 1450'de camiye gitmek için evinden ayrıldığı sırada Abdullah Mirza'nın adamları tarafından suikaste uğradı ve okla vurularak öldürüldü.[1][2]
![]() | Tarih ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |