Abbâsî Hanedanı

Bu yazıda Abbâsî Hanedanı'e ve onun günümüz toplumu üzerindeki etkisine derinlemesine bakacağız. Abbâsî Hanedanı ortaya çıkışından bu yana sonsuz fikir ve tartışmalara yol açarak yinelenen bir konuşma konusu haline geldi. Son yıllarda Abbâsî Hanedanı siyaset, ekonomi, kültür ve teknoloji gibi çok çeşitli konuları etkileyerek daha da büyük bir ilgi kazandı. Bu sayfalar boyunca, Abbâsî Hanedanı'e farklı açılardan yaklaşılabileceğini, onun çağdaş dünyadaki etkilerini ve zorluklarını inceleyeceğimizi göreceğiz. Hiç şüphe yok ki, Abbâsî Hanedanı üzerinde düşünülmesi ve analiz edilmesi gereken bir konu olmaya devam ediyor ve bu makale onun önemine ve önemine ışık tutmayı amaçlıyor.

Abbâsî Hanedanı
العباسيون
ÜlkeAbbâsîler
Ana hanedanBenî Haşim
Kuruluş750 (Bağdat'ta)
1261 (Kahire'de)
Yıkılış1258 (Bağdat'ta)
1517 (Kahire'de)
Son hükümdarIII. Mütevekkil
Unvan(lar)Halife (Emîrü'l-mü'minîn)


Abbâsî Hanedanı, 750 ile 1258 yılları arasında Abbâsî halifeliğini yönetmiş hanedandır. 1261'den 1517'de hilâfet Osmanlı'ya geçene kadar Kahire'de Memlûk Devleti'nin koruması altında halifelik faaliyetlerini yürütmüştür.[1]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "ABBÂSÎLER". TDV İslâm Ansiklopedisi. 16 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2023.