Aşere-i Mübeşşere

Günümüz dünyasında, Aşere-i Mübeşşere geniş bir yelpazedeki insanlar için büyük önem taşıyan ve ilgi duyulan bir konu haline geldi. Topluma, ekonomiye, çevreye ve kültüre olan etkisi nedeniyle Aşere-i Mübeşşere kimseyi kayıtsız bırakmayacak bir konudur. Yıllar boyunca farklı bakış açılarıyla tartışıldı, incelendi ve analiz edildi; bu da sonsuz fikir, teori ve keşiflerin ortaya çıkmasına neden oldu. Bu makalede, bugün çok alakalı olan bu konuya kapsamlı ve zenginleştirici bir vizyon sunmak amacıyla Aşere-i Mübeşşere'i daha derinlemesine inceleyeceğiz ve farklı yönlerini keşfedeceğiz.

Aşere-i Mübeşşere (Arapça اَلْعَشَرَةِ الْمُبَشِّرُونَ بِاْلْجَنَّةِ ‎ (el-'aşeret-il mubeşşirūne bil cenneh), Sünnî İslâm terimi olup İslâm peygamberi tarafından yaşarken Cennet'le müjdelenmiş (Cennet'e girecekleri Allah tarafından vâdedilmiş) on kişi için kullanılan bir tâbir. Aşere-i Mübeşşere tabirinin yanı sıra El-Mubeşşirûn bi'l-Cenneh tabiri de bu kişiler için kullanılmıştır.

On kişinin ilk dördü Hulefa-i Raşidin olarak da bilinir.

Eleştiri olarak akademisyenler Kur'an'a göre yaşayan birisinin cennete girip giremeyeceğini kimsenin bilemeyeceğini söylerler.

Ortak özellikleri

Kişiler

  1. Ebu Bekr-i Sıddık
  2. Ömer bin Hattab
  3. Osman bin Affan
  4. Ali bin Ebu Talib
  5. Talha bin Ubeydullah
  6. Zübeyr bin Avvam
  7. Abdurrahman bin Avf
  8. Sa'd bin Ebi Vakkas
  9. Said bin Zeyd
  10. Ebu Ubeyde bin Cerrah

Kaynakça