Bu yazımızda son yıllarda büyük ilgi ve tartışma konusu olan Ağırlık merkezi konusuna değineceğiz. Ağırlık merkezi karışık görüşlere yol açtı ve bu alanda çok sayıda uzmanın incelemesine konu oldu. Bu makale boyunca, kökeni ve evriminden mevcut toplum üzerindeki etkisine kadar Ağırlık merkezi ile ilgili farklı yönleri derinlemesine analiz edeceğiz. Ayrıca bu konuda kapsamlı ve zenginleştirici bir vizyon sağlamak amacıyla Ağırlık merkezi etrafında var olan farklı bakış açıları ve yaklaşımları da inceleyeceğiz. Hiç şüphe yok ki Ağırlık merkezi detaylı bir şekilde araştırılmayı hak eden güncel bir konudur ve bu makalenin bu konuda yeni ve anlayışlı bir bakış açısı sağlayacağından eminiz.
Bir cismin moleküllerine etki eden yerçekimi kuvvetlerinin bileşkesinin uygulama noktasına ağırlık merkezi denir. Fizikte ve mühendislik hesaplarında işlemlerin basitleştirilmesi için yaygın olarak kullanılır.
Homojen yapılı ve simetrik cisimlerde ağırlık merkezi simetri eksenlerinin kesişme noktasındadır. Basit geometrik şekillerin veya basit geometrik şekillere bölünebilen cisimlerin ağırlık merkezleri çizim yolu ile kolaylıkla bulunabilir.
Yandaki şekilde, bir dirkdörtgenin ağırlık merkezinin, birbirine dik iki kenarın ortalarını birleştirmek sureti ile çizilen doğruların kesişme noktalarının verdiği O noktası olduğu gösterilmiştir. Bu nokta aynı zamanda dikdörtgenin köşegenlerinin de kesişim noktasıdır.
Yandaki şekillerde iki dikdörtgenden oluşan bir cismin ağırlık merkezinin çizim yoluyla bulunuşu gösterilmektedir.
Herhangi n sayıda parçadan oluşan homojen düzlemsel bir cismin, seçilen bir eksen takımına göre ağırlık merkezi yeri olan (,) noktası aşağıdaki bağıntılar yardımıyla hesaplanabilir. Burada ; parça alanı, parçanın x koordinatı, parçanın y koordinatıdır.
,
Burada ayrıca,
,
ya da integral biçimleriyle,
,
büyüklükleri statik momentler olarak tanımlanır, statik momentin birimi cm3'dür. Görüleceği üzere ağırlık merkezi koordinatları, ilgili eksen için statik momentin alana bölümüdür.
Ağırlık merkezinin hesabının daha genel hali aşağıdaki biçimdedir. Karmaşık geometrik şekillerin ağırlık merkezleri bu integraller yardımıyla hesaplanır.
,