Şehzade Mustafa (II. Mehmed'in oğlu)

Günümüz dünyasında Şehzade Mustafa (II. Mehmed'in oğlu)'e olan ilgi sürekli artmaktadır. Şehzade Mustafa (II. Mehmed'in oğlu) gerek günümüzdeki önemi gerekse tarihteki etkisi nedeniyle geniş bir kitlenin dikkatini çekmiştir. Yıllar geçtikçe anlamını ve önemini ortaya koyan tartışmalar, araştırmalar ve çalışmalar yapılmıştır. Şehzade Mustafa (II. Mehmed'in oğlu) hem akademik hem de popüler alanda gerçek bir ilgi uyandırdı ve her türlü düşünce ve tartışmaya yol açtı. Bu makalede, günümüz toplumundaki önemini ve alaka düzeyini daha iyi anlamak amacıyla Şehzade Mustafa (II. Mehmed'in oğlu) dünyasını derinlemesine inceleyeceğiz ve birçok yönünü keşfedeceğiz.

Şehzade Mustafa
شهزاده مصطفى
Şehzade Mustafa'nın mezarı, Bursa'da Cem Sultan Türbesi'ndedir.
Saruhan Sancağı Beyi
Hüküm süresi? - 1468
Önce gelenII. Mehmed
Sonra gelenŞehzade Abdullah
Konya Sancağı Beyi
Hüküm süresi1468 - 1474
Önce gelenMakam oluşturuldu
Sonra gelenCem Sultan
Doğum1450
Manisa, Osmanlı Devleti
Ölüm1474
(24 yaşında)
Bor, Niğde, Osmanlı İmparatorluğu
DefinMuradiye Külliyesi, Bursa, Türkiye
Çocuk(lar)ıFerahşad Sultan
Nergisşah Sultan
Bir şehzade
HanedanOsmanlı Hanedanı
BabasıII. Mehmed
AnnesiGülşah Hatun
DiniSünni İslam

Şehzade Mustafa veya Mustafa Çelebi (Osmanlıca: شهزاده مصطفى; d. 1450, Manisa - ö. 1474, Bor, Niğde), Fatih Sultan Mehmed ve Gülşah Hatun'un oğludur. İlk olarak Manisa sancakbeyi olarak görev yapmıştır.[1] 1468 yılından itibaren Konya sancakbeyi olmuştur. Akkoyunlu Devleti ile yapılan savaşlarda komutanlık yapmış ve büyük yararlılıklar göstermiştir.

Yaşamı

Fatih Sultan Mehmed'in ikinci oğludur.Edirnede 1450 yılında dünyaya gelmiştir.O devirde kaleme alınmış olan tarih kitapları, Şehzade Mustafa'dan "akıllı bir devlet adamı, çok iyi bir asker ve gayet yakışıklı bir erkek" sözleriyle bahsetmişler ve birçok hususta babasına benzediğini yazmışlardır.[2] Karamanda sancak beyliği yapmış, babasının Uzun Hasan üzerine yaptığı sefere katılmış ve büyük yararlılıklar göstermiştir.

Şehzade Mustafa'nın Muradiye Külliyesi'ndeki mezarı

Ölümü

Şehzade Mustafa, babası Fatih Sultan Mehmed'in hükümdarlığı sırasına Karaman'da valilik yapıyordu. 1474'te, Karamanoğulları Beyliği'ne karşı girişilen son askerî operasyonlardan birine katıldı, bu sırada hastalandı, Niğde civarında bir hamamda yıkandı ama hamamdan çıkmasından hemen sonra can verdi.

Ölümü Hakkındaki İddialar

Şehzade'nin can vermek üzere iken yakınlarına kendisini babasının bir yıl önce azlettiği Mahmud Paşa'nın zehirlettiğini söylediği, hatta zamanın yazarlarından Meâlî'nin, Hünkârnâme isimli eserine göre, Mahmud Paşa'nın Fatih Sultan Mehmed'e "Şehzade vefat etti ama devlete hizmet edecek olan ben buradayım" dediği bunun üzerine Fatih'in "Mustafa'mın düşmanı hayatta kalamaz" dediği ve Mahmud Paşayı zindana attırdığı ardından idam ettirdiği söylenir.

Kaynakça

  1. ^ Sancağa Çıkarılan Osmanlı Şehzadeleri. İsmail Hakkı Uzunçarşılı. 4 Mart 2025 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2025. 
  2. ^ "İstanbulu aldı ama zanpara oğlunu ölümden kurtaramadı". Murat Bardakçı. 1 Haziran 2009. 23 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi.