Bugün son yıllarda toplum üzerindeki etkisi nedeniyle önem kazanan bir konu olan Şabtay Levi hakkında konuşacağız. Şabtay Levi, uzmanların ve hayranların dikkatini çekerek bunun etkileri ve sonuçları hakkında büyük bir tartışma yarattı. Dijital çağda ilerledikçe Şabtay Levi, teknolojiden sosyal bilimlere kadar farklı alanlarda yinelenen bir tema haline geldi. Bu makalede Şabtay Levi'in çeşitli yönlerini inceleyeceğiz, farklı bakış açılarını ve günlük yaşamlarımız üzerindeki etkisini analiz edeceğiz.
Shabtai Levy (10 Nisan 1876, İstanbul – 1 Kasım 1956, Hayfa), avukat, 1941-1951 yılları arasında görev yapan Hayfa'nın ilk Yahudi belediye başkanı.
Şabtay Levi, 1876'da İstanbul'da doğdu. Mekteb-i Hukuk-ı Şahâne'de avukatlık eğitimi aldıktan sonra 1894'te Filistin'e göç etti.[1] Petah Tikva'da FYKB okulunda eğitim görevlisi olarak işe başladı. Burada David İzraeli'nin kızı Rebecca ile tanışıp evlendi. 1901'de Edmond James de Rothschild'in yanında memur olarak çalıştı. 1905'te Hayfa'ya taşınıp FYKB ve YKB'nin kanun ve toprak departmanlarını yönetti, bu vesileyle de Türk ve Araplarla ilişkilerini kuvvetlendirdi.
İngilizler Hayfa şehir konseyini 1920'de kurduklarında Rafael Hakim ile birlikte Levi'yi göreve atadı. 1924'te Levi, David Hakohen ile birlikte bağımsız olarak seçildi. 1934'te Hayfa belediye başkan yardımcılığını yaptı ve Hertzeliya Meydanını kurdu. Çeşitli cemaatlerle olan bağları nedeniyle bugün Reali Lisesi ve Technion'un prestijli olmasının önünü açtı. 1941'de 'Hassan Bey Shukari' öldüğü zaman görevi fiilen devralıp şehrin ilk Yahudi belediye başkanı oldu. Gerek Yahudiler gerekse Araplar tarafından sevilen Şabtay Levi, 1948 Arap-İsrail Savaşı sırasında nüfuzunu kullanarak Arap cemaati liderlerini şehri terk etmemeleri için ikna etti; fakat bu konuda kısmen başarılı olabildi.
1940'larda Hayfa'da Şabtay Levi Evi açıldı ve zor durumda olan her inançtan çocuğa geniş yelpazeli hizmetler sundu. İlk kurulduğunda, Şabtay Levi Kreş Merkezi, II. Dünya Savaşı'nda görev alan gönüllü Yahudi Tugayı askerlerinin ailelerine hizmet verdi. Zamanla yuva, çocuk ilk yardım merkezi ve çocuk esirgeme kurulu görevlerini de üstlendi. Buna sonradan anne-çocuk tedavi merkezi eklendi.
1951'e kadar valilik yapan Levi, 1956'da ölene kadar şehir konseyindeki görevine devam etti.
![]() | İsrailli siyasetçi ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |