İsmail Beyazidi

Bu makalede İsmail Beyazidi'in farklı bağlam ve senaryolardaki etkisini inceleyeceğiz. İsmail Beyazidi'in tarihte, günümüz toplumunda ve gelecekte oynadığı rol analiz edilecektir. Multidisipliner bir yaklaşımla, İsmail Beyazidi'in yalnızca bireysel düzeyde değil aynı zamanda kolektif düzeyde de nasıl etkilendiğini inceleyeceğiz. İsmail Beyazidi'in kökeninden evrimine kadar insan yaşamının çeşitli yönlerini nasıl şekillendirdiğini ve dönüştürdüğünü detaylı olarak inceleyeceğiz. Son olarak, İsmail Beyazidi'in günümüz dünyası için sunduğu anlamlar ve zorluklar ile geleceğe yönelik olası perspektifler üzerinde düşüneceğiz.

İsmail Beyazidi veya (Kürtçe: Îsmaîlê Bazîdî) 1654'te Ağrı, Doğubayazıt'ta doğmuş klasik Kürt edebiyatı şairi ve yazarı.[1][2] Ahmed-i Hani'nin yanında dinî ve edebiyat eğitimini görmüştür. Özellikle Kürt çocuklara Kürtçe eğitim vermek için Gulzar adında Kürtçe bir kitap yazmıştır. 1709'da doğduğu il Doğubeyazıtta öldü.[3]

Eserleri

  • Gulzar

Kaynakça

  1. ^ Mehmet Çağlayan, Şark Uleması s. 179
  2. ^ ""Kürtlerin Homerosu" başlıklı haber, Milliyet". 24 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2017. 
  3. ^ "Çocuk edebiyatının önemi". 29 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2015.