İlk Türk kadın milletvekilleri listesi

Bugün, İlk Türk kadın milletvekilleri listesi alakalı bir konudur ve dünya çapında birçok insanın büyük ilgisini çekmektedir. Teknolojinin ilerlemesi ve küreselleşmeyle birlikte İlk Türk kadın milletvekilleri listesi, farklı görüş ve bakış açılarının buluşma noktası haline geldi. Bu makalede, toplum üzerindeki etkisinden onu çevreleyen mevcut eğilimlere kadar İlk Türk kadın milletvekilleri listesi'in farklı yönlerini inceleyeceğiz. İlk Türk kadın milletvekilleri listesi'in günümüz dünyasındaki önemini ve zaman içinde nasıl geliştiğini daha iyi anlamamızı sağlayacak derinlemesine bir analize dalacağız. Bu makale aracılığıyla, İlk Türk kadın milletvekilleri listesi ve onun günümüzdeki önemi hakkında kapsamlı bir bakış sunmayı umuyoruz.

1. sıra: soldan sağa: Mebrure Gönenç (Afyon), Hatı Çırpan (Ankara), Türkan Örs Baştuğ (Antalya), Sabiha Gökçül Erbay (Balıkesir), Şekibe İnsel (Bursa), Hatice Özgener (Çankırı); 2. sıra soldan sağa : Huriye Öniz Baha (Diyarbakır), Fatma Memik (Edirne), Nakiye Elgün (Erzurum), Fakihe Öymen (Ankara), Benal Nevzat İştar Arıman (İzmir), Ferruh Güpgüp (Kayseri); 3. sıra: soldan sağa: Bahire Bediş Morova Aydilek (Konya), Mihri Pektaş (Malatya), Meliha Ulaş (Samsun), Fatma Esma Nayman (Seyhan), Sabiha Görkey (Sivas), Seniha Hızal (Trabzon).

Kadınların ilk kez oy kullandığı TBMM 5. Dönem seçimleri 8 Şubat 1935 Türkiye genel seçimlerinde yapıldı ve 17 kadın milletvekili ilk kez meclise girdi. Ara seçimlerde bu sayı 18'e ulaştı.[1]

İlk kadın milletvekilleri

Milletvekili Fotoğraf Seçim Bölgesi
Mebrure Gönenç Afyon
Sabiha Gökçül Erbay Balıkesir
Ayşe Şekibe İnsel Bursa
Huriye Öniz Baha Diyarbekir
Fatma Şakir Memik Edirne
Nakiye Elgün Erzurum
Fakihe Öymen İstanbul
Hatı Çırpan (Satı Kadın) Ankara
Ferruh Güpgüp Kayseri
Bahire Bediş Morova Aydilek Konya
Mihri Pektaş Malatya
Meliha Ulaş Samsun
Fatma Esma Nayman Seyhan
Sabiha Görkey Sivas
Seniha Hızal Trabzon
Benal Nevzat Arıman İzmir
Türkân Örs Baştuğ Antalya
Hatice Özgener Çankırı (ara seçim)

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Duroğlu, Sibel (2007). "Türkiye'de İlk Kadın Milletvekilleri" (PDF). Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü (Yüksek Lisans Tezi). 7 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 10 Mart 2016.