İş makineleri

Bu yazıda İş makineleri'in büyüleyici dünyasını keşfedeceğiz. İş makineleri, kökeninden günümüz toplumu üzerindeki etkisine kadar günlük yaşamın çeşitli yönlerinde temel bir rol oynamıştır. Tarih boyunca İş makineleri, sonsuz görüş ve teorilere yol açan bir tartışma ve çekişme kaynağı olmuştur. Bu anlamda İş makineleri'in kültürümüze, siyasetimize, ekonomimize ve gündelik hayatımıza etkisini eleştirel ve objektif bir şekilde analiz etmek elzemdir. Benzer şekilde, İş makineleri'in zaman içinde nasıl geliştiğini ve bugünkü varlığının ne anlama geldiğini incelemek çok önemlidir. Bu keşif aracılığıyla İş makineleri'in çağdaş dünyadaki anlamına ve etkisine ışık tutmayı umuyoruz.

İş makineleri, inşaat ve yapı sektöründe çeşitli işlerde (kara yolu yapım, bakım ve onarımı, su kanalları yapımı, toprak kazımı, yükleme ve yayılımı vb.) kullanılan çok amaçlı makinelere verilen ad. İş makineleri genel olarak paletli ve lastikli olmak üzere ikiye ayrılırlar. Bunun harici kullanıldıkları alanlara göre de sınıflara ayırmak mümkündür.

İş Makinelerinin Türleri

  • Kazı-Sıyırma / Sıyırma-Dolgu
  • Taşıma / Sıkılama
  • Delme-Hendek Açma / Çakma
  • Çakma / Kırma/Eleme
  • Beton / Asfalt
  • Kaldırma / Diğer

Dünyanın En Büyük İş Makinesi

Dünya üzerinde imal edilen en büyük iş makinesi Alman sanayici firma Krupp tarafından yapılan ve daha çok madencilik ve yol kesme işlemlerinde kullanılan Bagger288 isimli döner kepçeli ekskavatördür. Bu makine 95 m yükseklikte ve 215 m uzunluğunda olup 45.500 ton ağırlığındadır. 22 metre çapında döner kova tamburu üzerinde toplam 20 kovası bulunmakta ve her kova 196 ton hafriyat kapasiteli olup bir turda 3.920 ton toprak veya kaya hafriyata yer değiştirebilmektedir. İşletim için 5 operatör çalıştırmak gereken bu makinede her biri 3,80 m genişlikte ve 15 m uzunlukta olan 12 adet paletli yürüyüş takımı mevcuttur. Dünyanın en büyük iş makinesi unvanını elinde tutan Bagger288 ile günde 76.500 den fazla hafriyat kaldırmak mümkündür.

Bagger 288, Almanya

En büyük üreticiler

Galeri

Kaynakça

  • Baykan, N.Orhan (2001). İş Makineleri. Denizli: T.C.Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü. 

Ayrıca bakınız