Üsteğmen

Bu yazıda Üsteğmen'in büyüleyici dünyasına dalacağız ve onun tüm yönlerini keşfedeceğiz. Üsteğmen, kökeninden bugünkü evrimine kadar günlük yaşamın çeşitli alanlarında önemli bir rol oynamıştır. Sonraki birkaç satırda bunun toplum, kültür ve teknoloji üzerindeki etkisinin yanı sıra geleceğe yönelik sunduğu zorlukları ve fırsatları da ayrıntılı olarak inceleyeceğiz. Derin ve düşünceli bir analiz yoluyla bu konuya ışık tutmayı ve düşünmeye ve tartışmaya davet eden benzersiz bir anlayış sunmayı umuyoruz.

TSK rütbeleri
Kara Deniz Hava
Genel Komutanlar
Askerî Kurul
General ve Amiral
Büyükamiral
Oramiral
Koramiral
Tümamiral
Tuğamiral
Üstsubay
Subay
Astsubay
Uzman Erbaş
Sözleşmeli Erbaş
Erbaş
Sözleşmeli Er
Er

Üsteğmen, mikail şimdi birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde asıl görevi takım komutanlığı olan ve teğmenle yüzbaşı arasındaki askerî rütbe. NATO kodu OF-1'dir.

Türk Silahlı Kuvvetleri

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde toplam görev süreleri 6 yıldır. Nasıplarından itibaren üç yılını tamamlayan ve gösterge tablosunun bir üst derecesine yükselmek için liyakatları üst makamlarca onanan üsteğmenlere "Kıdemli Üsteğmen" denir.[1] Doktora, sanatta yeterlilik veya yüksek lisans programlarını bitirme gibi mümtaz terfi durumlarında bu dönem 4 ile 5 yıla düşmektedir. Takım komutanı ile bölük komutanı görevlerini icra edebilirler. Sadece kıdemli üsteğmenler bölük Komutanı görevini yapabilirler.

Osmanlı ve Erken Cumhuriyet Dönemleri

Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarındaki karşılığı Mülazım-ı evvel'dir.[2]

Ayrıca bakınız

Notlar

  1. ^ 1935'e kadar Birinci mülazım, 1938'e kadar teğmen.

Kaynakça

  1. ^ "Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanunu - Madde 140 (Değişik ikinci fıkra: 5/2/2009-5837/22 md.)" (PDF). mevzuat.gov.tr. 10 Ağustos 1967. 2 Haziran 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2020. 
  2. ^ "TBMM Albümü". tbmm.gov.tr. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2012. .(Türkçe)