Günümüz dünyasında Çocuk doğurma, farklı bağlamlarda büyük önem ve alaka kazanmış bir konudur. Hem kişisel hem de profesyonel düzeyde Çocuk doğurma, toplumdaki ilişki kurma, çalışma ve işlev görme biçimimizde çok önemli bir rol oynar. Etkisi teknolojiden siyasete kadar birçok alanda hissedilmekte ve etkisi zaman geçtikçe genişlemeye devam etmektedir. Bu yazıda Çocuk doğurma'in önemini ve içinde yaşadığımız dünyayı nasıl şekillendirdiğini ve şekillendirmeye devam edeceğini daha ayrıntılı olarak inceleyeceğiz.
Çocuk doğurma, bir veya birden fazla bebeğin gebeliğin sonunda anne rahminden vajinal yoldan veya sezaryen ile dışarıya çıkmasıdır.[1] 2015 yılında dünyada 135 milyon doğum gerçekleşmiş olup[2] gelişmiş ülkelerde doğumlar genellikle doğumevi, hastanelerde ve doktor kontrolünde gerçekleşirken[3][4] gelişmekte olan ülkelerde ise evlerde geleneksel yöntemlerle gerçekleşmektedir.[5] Doğumun en yaygın yolu vajinal doğumdur. Çocuk doğurma 4 aşamanı içerir: İlk aşamada rahim ağzının kısalması ve açılması, ikinci aşamada bebeğin inmesi ve doğumu, üçüncü aşamada plasentanın çıkması ve dördüncü aşamada anne ve bebeğin iyileşmesi.
Her yıl hamilelik ve doğumdan kaynaklanan komplikasyonlar yaklaşık 500.000 anne ölümü ve bebek ölümü ile sonuçlanıyor, yedi milyon kadın uzun vadeli ciddi sorunlarla karşılaşıyor ve doğum yapan 50 milyon kadın doğum sonrasında olumsuz sağlık sonuçlarıyla karşı karşıya kalıyor.
![]() | Tıp ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |