Çin Komünist Partisi tarihi

Bu yazıda Çin Komünist Partisi tarihi'e ve onun günümüz toplumu üzerindeki etkisine derinlemesine bakacağız. Çin Komünist Partisi tarihi ortaya çıkışından bu yana sonsuz fikir ve tartışmalara yol açarak yinelenen bir konuşma konusu haline geldi. Son yıllarda Çin Komünist Partisi tarihi siyaset, ekonomi, kültür ve teknoloji gibi çok çeşitli konuları etkileyerek daha da büyük bir ilgi kazandı. Bu sayfalar boyunca, Çin Komünist Partisi tarihi'e farklı açılardan yaklaşılabileceğini, onun çağdaş dünyadaki etkilerini ve zorluklarını inceleyeceğimizi göreceğiz. Hiç şüphe yok ki, Çin Komünist Partisi tarihi üzerinde düşünülmesi ve analiz edilmesi gereken bir konu olmaya devam ediyor ve bu makale onun önemine ve önemine ışık tutmayı amaçlıyor.

Bu maddede Çin Komünist Partisi tarihi ayrıntılı bir şeklide anlatılmaktadır.

Devrim sırasındaki tarihi

Partinin kuruluşu

Marksist fikirler Çin'de 1919 4 Mayıs Hareketi sonrasında yayılmaya başladı. Haziran 1920 tarihinde Komintern ajan Grigori Voitinsky Çin'e gönderildi, Li Dazhao ve diğer reformcularla bir araya geldi. Sosyalist Gençlik Birliğinin kurulmasını finanse etti.[1] Çin Komünist Partisi başlangıçta Chen Duxiu ve Li Dazhao tarafından 1921 yılında Şanghay'da bulunan bir kız okulu binasında çalışma toplumu olarak kuruldu. Resmi başlangıç Şanghay'da toplanan 1. kongreyle gerçekleşti.

Tek parti dönemi

Mao, 1949 yılında Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunu ilan etti. Böylece Komünist Parti devletin karar ve yürütme mekanizması haline geldi. 1950’li yıllarla beraber, Çin'in Amerika Birleşik Devletleri ve SSCB ile ilişkileri bozulmaya başladı. Yapılmaya çalışılan reformların başarısız olması Mao'nun Komünist Parti içerisindeki gücünü büyük ölçüde zayıflattı. Partinin kontrolünü ele almak ve Çin Devrimi'nin ruhunu tekrar canlandırmak için 1966 yılındaKültür Devrimi'ni başlattı.[2] Mao'nun ölümünün ardından Komünist Parti içerisinde iktidar mücadelesi başladı. 1978 yılında partinin başına Deng Şiaoping geçti.[3]

Kaynakça

  1. ^ Schwartz, Benjamin, Chinese Communism and the Rise of Mao, Harper & Row (New York: 1951), p. 32-35.
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2016. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2016.