Çapraz lamine ahşap

Bu makalede, Çapraz lamine ahşap'in büyüleyici dünyasını keşfederek onun en alakalı ve ilginç yönlerini ele alacağız. Mevcut toplum üzerindeki etkisinden tarihsel kökenlerine kadar Çapraz lamine ahşap'i çevreleyen farklı açıları kapsamlı bir şekilde analiz edeceğiz. Multidisipliner bir yaklaşımla bu konu etrafında var olan farklı bakış açılarını inceleyerek okuyucularımıza geniş ve zenginleştirici bir bakış sunacağız. Ayrıca, Çapraz lamine ahşap'in çağdaş bağlamda alaka düzeyini ve önemini gösterecek vaka çalışmaları ve referanslar sunacağız. Çapraz lamine ahşap hakkında bir keşif ve bilgi yolculuğuna çıkmaya hazır olun!

Üst üste yapıştırılmış üç tahta plaka
Çapraz lamine ahşap örneği

Çapraz lamine ahşap ya da CLT (İngilizce: Cross-laminated timber) ahşap parçalarının tutkalla birleştirilmesiyle ile oluşan bir kompozit ahşap türüdür. Xlam ya da masif kereste olarak da adlandırılabilir.[1] Genellikle en az üç, beş ya da yedi kat ahşap plaka doğru açılarda üst üste getirilerek yapıştırılması ile oluşur ve inşaatlarda kullanılmak üzere çeşitli yüklere daha dayanıklı yapısal parçalar olarak kullanılır. Bu açıdan kontrplağa benzese de kullanılan plakalar daha kalındır. Yapılarda tek başına ya da diğer ahşap türleri ile birlikte hibrit şekilde kullanılabilir. Çift yönlü yükleri taşıyabildiği için özellikle binaların zemin, duvar ve çatılarda kullanılır.[2]

Çapraz lamine ahşap teknoloji yüksek katlı ahşap binaların yapımında tercih edilir. 2019'da dünyanın en yüksek ahşap binası olan Mjøstårnet binasında bu ahşap teknolojisi kullanılmıştır. Norveç'te inşa edilen bina 85 metreden fazla yüksekliğe sahiptir.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Çapraz Lamine Ahşap Teknolojisi (CLT)-Cross Laminated Timber". INSAPEDIA. 17 Temmuz 2019. 10 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2021. 
  2. ^ "Mass Timber in North America" (PDF). ReThink Mag. 21 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 20 Ağustos 2021. 
  3. ^ "Mjøstårnet in Norway becomes world's tallest timber tower". Dezeen (İngilizce). 19 Mart 2019. 20 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2021.